Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanmakta olan “Kriz zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II Projesi kapsamında Gaziantep, Nizip-2 kamp alanında “Prefabrik Eğitim Yapılarının Açılış Töreni” düzenlendi.
Prefabrik Eğitim Yapıları açılış törenine Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf TEKİN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan Büyükelçi Christian BERGER, Alman Kalkınma Bankası (KfW) İcra komitesi Üyesi Roland SILLER, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz METE, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Özcan DUMAN ve protokol katıldı.
“Türkiye savaşın ilk gününden itibaren ayrım gözetmeksizin Suriyelilere kucak açtı.”
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf TEKİN konuşmasına Türkiye’nin savaşın ilk gününden itibaren ayrım gözetmeksizin Suriyelilere kucak açtığını söyleyerek başladı. TEKİN, “Şu an için konuştuğumuz fonlar, Suriyeli çocukların okullara devam edebilmesi için gereken bütçenin sadece yüzde 15-20’sini oluşturuyor. Şu an Suriyeli çocuklarımızın yüzde 65’i okullaşıyor. Yerinden yurdundan edilen yaklaşık 7 milyon Suriyelinin yarısı Türkiye’de misafir ediliyor. Bu da Türkiye’nin misafirperverliğinin en güzel örneğidir” şeklinde konuştu.
“Suriyelilerle okulumuzu, hastanemizi, ekmeğimizi ve içtiğimiz suyu paylaştık”
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya bugüne kadar kente gelen yabancı misafirlerin hemen hepsinin Türkiye’nin yaptıklarını takdirle karşıladığını vurguladı. Yerlikaya, “Düşünün 33 Milyar Dolara yakın bir harcama yapmışız. Gaziantep olarak Suriyelilerle okulumuzu, hastanemizi, ekmeğimizi ve içtiğimiz suyu paylaştık. Aklınıza gelen her şeyi karşılık beklemeden paylaştık” diye konuştu.
“Türk makamlarınca sarf edilen muazzam çabalara destek olabildiğimiz için gurur duyuyoruz.”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan Büyükelçi Christian BERGER, “Bugün burada kısa bir süre içinde Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılmakta olan toplam 215 okuldan ilkinin açılışını yapmak üzere bir araya geldiklerini belirtti. AB’nin Suriye Güven Fonu’nu tamamlayacak şekilde oluşturduğu Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT) tahsis edildiğinden bu yana Suriyeli çocukların eğitime hızlı bir şekilde erişimini kolaylaştırmak adına, Türk makamlarınca sarf edilen muazzam çabalara destek olabildiğimiz için gurur duyuyoruz” dedi.
600 binden fazla Suriyeli çocuğun Türkiye’de okula gidebildiğini dile getiren BERGER, “Bu çabalara katkıda bulunmak üzere 475 milyon avro bütçesi olan projeler yoluyla, ortağımız olan KfW ve Dünya Bankası ile birlikte, 19 ilde 215 yeni okul inşa edilecek ve bu sayede toplamda 153 bin ek öğrenci kapasitesi ile Suriyeli ve Türk öğrenciler, gayet iyi donanımlı okullarda eğitimlerini tamamlayabilecektir” dedi.
BERGER sözlerini; “ Birçok ülkede bu kayıplar oldu. Bizler Suriyeli çocukların geleceklerini kaybetmelerini göze alamayız. Burada okula gidecek çocuklar, geleceklerini kurtaracakları gibi Suriye’nin de geleceğini kurtaracaktır. Bulunduğumuz kamp alanında 3 bin Suriyeli çocuk okullu olacak. Özellikle buradan üniversiteye kadar uzanan bir hikayenin olmasını istiyoruz. Türkiye gibi bir ülkenin Suriyelilere kollarını açması gerçekten takdir edilecek bir durum. Şimdi bu okulların açılışını yapıyoruz ama umuyorum ki savaş bittiğinde hep birlikte kapanışlarını da yapacağız.” diyerek noktaladı.
İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Özcan DUMAN sözlerine eğitimin önemine yaptığı vurgu ile başladı. “Bilindiği üzere bireylerin yaşamlarını daha iyi sürdürebilmeleri ve yeni kuşaklara kültür birikimini aktarmak için en önemli araç; eğitimdir. Kendini geliştirmeyen, eğitime önem vermeyen toplumlar ne yazık ki yıkılmaya yüz tutmuştur” dedi.
Avrupa Birliği tarafından sağlanan 475 Milyon Euro hibe ile prefabrik ve betonarme yapılar olmak üzere toplam 215 eğitim tesisi inşa etiklerini aktaran DUMAN, Proje kapsamında; dünya standartlarına uygun nitelikte, okul için gerekli donanımların sağlanan fonlarla tedarik edildiğini belirtti.
Sosyal risklere de değinen DUMAN “ Geçici Koruma Altındaki Suriyeli çocuklarımızın eğitime dahil olmaları ile sokakta çalışma, bağımlılık, suça sürüklenme gibi risklerden korunmaları da sağlanacağından proje yatırımının alternatif sosyal maliyetinin ne denli büyük olduğu gözden kaçırılmamalıdır” dedi.
İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan DUMAN sözlerine, “Bu sebeple bizler; eğitim-öğretimin her çocuğun temel hakkı olduğunun bilinciyle adımlarımızı atıyor, güçlü ve mutlu bireyler için çalışmalarımızı sistematik bir biçimde sürdürüyoruz“ diyerek son verdi.
Konuşmaların ardından protokol sahneye çıkarak kurdele kesimi yaptı. Sembolik olarak okulun ilk zilinin çalınması ve hatıra fotoğraflarıyla açılış töreni sonlandı.