GKAS Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji Ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi Çatı Üstü Güneş Enerji Santrali Devreye Alma Töreni 22 Eylül’de Gaziantep’te düzenlendi.

Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere (GKAS) Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi Çatı Üstü Güneş Enerji Santrali Devreye Alma Töreni 22 Eylül 2021 Çarşamba günü Gaziantep Mennan Usta Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlendi. Tören, Gaziantep Valisi Davut GÜL, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN, İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut GÜR, Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ, AB Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor CHLAD, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı, Elçi Müsteşar Andrê E. LYS, Gaziantep Milletvekilleri Mehmet ERDOĞAN ve Ali Muhittin TAŞDOĞAN, Alman Kankınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den Sorumlu Direktör, Klaus MÜLLER, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin TEPE, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temsilcileri, EPDK, TEDAŞ ve TEİAŞ ve diğer ilgili kurumların katılımıyla gerçekleşti.

Arazi ve çatı güneş enerji santralleri yatırımımız ile ulaştığımız 20 megawatt kurulu güç ile toplamda 555 eşdeğer okulun elektrik ihtiyacını karşılayacağız.”

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut GÜR sözlerine, okullarımız için ihtiyaç duyulan enerjinin sürdürülebilir kaynaklarla karşılanmasının önemine değinerek başladı. Okul çatılarının güneş enerjisi bakımından çok verimli olduğundan bahseden GÜR proje kapsamında 51 okuldaki 77 çatıda toplam 6 Megawatt kurulu gücün oluşturulmasıyla 163 eşdeğer okulun elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Umut GÜR sözlerine şöyle devam etti: “Projemizin diğer bir bileşeni olan arazi güneş enerji santralleri ile Gaziantep ve Adıyaman illerimizde toplam 14 Megawatt güce sahip iki büyük enerji üretim tesisi kuruyoruz. Arazi güneş enerji santrallerimiz devreye alındığında Türkiye’nin 16. büyük güneş enerji santralini de kurmuş olacağız. Bu santraller aynı zamanda doğrudan kamu yatırımı ile yapılan en büyük arazi güneş enerji santrali unvanını taşımaktadır.

Çalışmalarımızda bu coğrafyanın değerlerini ön planda tutmayı çok önemsiyoruz. Nizipteki arazi güneş enerji santralimizin adını öncü bir fizikçi ve modern optiğin babası olarak sayılan İbn-i Heysem koyduk. Benzer şekilde Adıyaman’daki santrallerimizin isimlerini de gökbilim ve matematik alanındaki çalışmalarıyla ünlü bir isim olan Biruni ve cebir ve algoritmanın babası, sıfır rakamını ilk açıklayan kişi olan Harezmi adını verdik.

Arazi ve çatı güneş enerji santralleri yatırımımız ile ulaştığımız 20 megawatt kurulu güç ile toplamda 555 eşdeğer okulun elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Yatırımlarımızdan 420 bin öğrenci doğrudan faydalanıyor olacaktır.”

Projenin enerji verimliliği bileşenine de değinen İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut GÜR, 134 okul arasından birçok parametreye göre seçilen 41 okulda kapsamlı enerji verimliliği dönüşümü ve yenileme çalışmaları ile bu okulların enerji verimliliği performasının %25 iyileştirileceğini ve enerji verimliliği puanlarının F’den C seviyesine yükseltileceğini aktardı.

Sözlerine AB için eğitimin bir öncelik olduğunu belirterek başlayan Andre LYS; “Eğitim herkesin kapasitesine ve durumuna göre sağlanmalıdır. Türkiye’de 400’den fazla okul inşa çalışmalarını yapıyoruz. Çevrenin korunması geleceğimize yapılacak en önemli yatırımlardan biridir. Bugün eğitim çevreyle birleşiyor.  Okulların çevreye katkılarından dolayı herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN bu projenin çok büyük bir zihinsel dönüşüm olduğunu belirtti. İnsanoğlunun çevreye saygılı olması gerektiğini vurgulayarak bugün içerisinde bulunduğumuzun durumun, salgın hastalıkların, küresel ısınmanın dünyayı iyi kullanamamamızdan kaynaklandığını söyledi. “Bugün gereken tedbirleri almazsak yarın dünyamız yok” diyen Başkan ŞAHİN, çevreye duyarlı sistemlerin acilen hayata geçirilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Törende konuşma yapan Vali Davut GÜL; “Gaziantep içeriden ve dışarıdan çok göç fazla aldı. Bunun oluşturduğu yükü şehrin gündeminden başta AB’deki dostlarımız olmak üzere herkes bir ucundan tutarak kaldıracağız. Özellikle okulların mesai saatleri dışında kullanımına başlamasıyla birlikte enerji giderek artıyor. Bu açığın da yenilenebilir enerjiden karşılanması, ekonomi ve çevre açısından çok kıymetli. Katılımlarından dolayı tüm protokole teşekkür ediyor. Yapılan bu enerji santralinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ve proje ile ilgili videografik gösteriminin ardından Yapı İşleri Daire Başkanı ve Projeler Direktörü Fatih Mehmet ORUÇ tarafından protokol üyelerine Arazi Güneş Enerji santralleri yatırımları maket ve sunumlar üzerinden anlatıldı. Okulda bulunan atölyelere yapılan ziyaretlerin ardından tören sonlandı.

Proje Hakkında:

Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere Ev Sahipliği Yapan İller için Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi Avrupa Birliğinin Finansal Desteği ve KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla MEB İnşaat Emlak Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmaktadır.

Proje ile Suriye krizi sonrası göçe bağlı artan eğitim talebi neticesinde ihtiyaç duyulan kaynağın yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği çalışmaları ile sürdürülebilir olarak sağlanması ve tasarrufla oluşturulacak kaynağın yeni eğitim yatırımları için kullanılması hedeflenmektedir. Proje toplam 40 Milyon Euro bütçe ile 11 il, 92 okul ve 2 arazide gerçekleştirilmektedir.

Yenilenebilir Enerji yatırımları ile 51 okulun çatısında toplam 6 MegaWatt Çatı Güneş Enerji Santrali ve 2 araziye toplam 14 MegaWatt Arazi Güneş Enerji santrali kurulmaktadır. Böylece toplam 20 Megawatt kurulu güce ulaşılacaktır.  Bu yatırımlar sayesinde 555 eşdeğer okul ve 420.000 öğrencinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek olup, toplam 24.000 ton karbondioksit(CO2) salınımı önlenecektir.

Enerji verimliliği çalışmaları ile 134 okul arasından seçilen 41 okulun enerji verimliliği performansını artırılacaktır.  Enerji verimliliği çalışmaları sayesinde yaklaşık 1 Milyon kWh elektrik enerjisi, yaklaşık 6,5 milyon kWh ısınma enerjisi tasarrufu sağlanacak olup 4.600 ton karbondioksit(CO2) salınımı önlenecektir. Bu sayede okullarımızda yıllık ortalama %25 tasarruf edilecek ve enerji kimlik belgesi notları en az C’ye çıkarılmış olacaktır.