AB mali desteği ile Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi projeleri “Ulusal Açılış Toplantısı” 27 Eylül 2017’de Ankara’da yapıldı.

“Ulusal Açılış Toplantısına” Müsteşarımız Doç.Dr. Yusuf TEKİN, Müsteşar Yardımcılarımız Ercan DEMİRCİ, Yusuf BÜYÜK, AFAD Başkan Vekili Fatih ÖZER, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian BERGER başta olmak üzere Alman Kalkınma Bankası (KfW), Dünya Bankası, Büyükelçilikler, Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile ilgili faaliyet yürüten Bakanlıklardan yoğun katılım sağlandı.

Toplantıda aynı zamanda projede yapılan okullara ait maket ve görseller ile Gaziantep Geçici Eğitim Merkezinde eğitim gören Suriyeli çocukların yaptığı resimlerden oluşan serginin açılışı da yapıldı.

“Proje Temelli İş birliğimiz Uygulamada Kolaylaştırıcı Rol Oynuyor”

Toplantının karşılama konuşmasını gerçekleştiren İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan DUMAN; Uluslararası Kuruluşlar ile Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD’ın oluşturduğu proje temelli iş birliği ikliminin uygulama ve saha süreçlerine kolaylaştırıcı etki yaptığından bahsetti. Kurumların kapasitelerinin projeye iyi bir şekilde yansıtıldığını belirten DUMAN, açılışı yapılan projelerin halihazırda uygulamada saha seçimlerinden prefabrik üretimlerine kadar çok sayıda hedefe ulaştığını ve öngörülen sürelerde eğitim tesisi inşaatlarının tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Projelerin yapısal ve teknik yanlarının yanına Suriyeli mülteci krizinin çözümüne sağladığı katkıya ve sahada insanlara dokunan tarafına vurgu yapan Özcan DUMAN ulusal açılış toplantısı sonrasında projede erişilmesi gereken yeni hedefler bulunduğunun altını çizerek sözlerini bitirdi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Müsteşarımız Doç. Dr. Yusuf TEKİN, Türkiye´de yaklaşık 1 milyon okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğunu belirterek, “Biz bunlardan yaklaşık 600 binine temel hak ve hürriyetlerden bir tanesi olan eğitimi alma imkanı sunabiliyoruz. Bu insanlık için, özür diliyorum ama övünç duyulacak bir şey değil. Biz bu çocukların tamamına bu hakkı sunabilmekle mükellefiz.” dedi.

Tekin, “Biz 1 milyon çocuğa insanlığın ortak değerlerini okul çağındayken öğretirsek, kendi iradesini hayata geçirebilme hakkını öğretirsek, başka düşünceden olan insanların görüşlerine saygı duymayı, birlikte yaşama kültürünü öğretebilirsek bu krizlerin yeniden ortaya çıkmayacağını ancak bu şekilde garanti edebiliriz. Bu tür krizlerin kökten önlenebilmesinin yegane yolu, sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim alma hakkının çocuklara sunulmasıdır. Bu yolda çabalarımızın artarak devam edeceğini ümit ediyorum. Bu çocukların haklarına sahip çıkmak övünülecek bir şey değildir, insan olmamızın bir gereğidir. ” değerlendirmesini yaptı.

“17 ilde toplam 110.000 öğrencilik ek kapasite”

Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi projeleri toplamda 315 Milyon Avro bütçeye sahiptir. Projeler kapsamında 17 uygulama ilinde toplam 155 eğitim tesisi inşa edilecektir. Eğitim tesislerinin 60 adedi prefabrik (Çelik Konstrüksüyon) ve 95 adedi ise betonarmedir. Söz konusu eğitim tesisleri sayesinde yaklaşık 3700 derslikte 110.000 öğrencilik ek kapasite oluşturulacaktır. Eğitim tesisleri hem Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere hem de yerelde yaşayan çocuklara hizmet edecektir.  Projeler MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Bünyesinde yürütülmekte olup güncel durumda saha çalışmaları devam etmektedir.