Avrupa Birliği mali desteği ve Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığımız tarafından uygulanacak 100 Milyon Avro bütçeye sahip Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi için imzalar atıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Toplantı Salonunda yapılan imza törenine, Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mustafa SAFRAN, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian BERGER, Alman Kalkınma Bankası (KFW) Avrupa ve Asya’dan Sorumlu Yönetim Komitesi Üyesi Stephan OPITZ, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Umut GÜR ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

İmza töreninde konuşan Bakan Yardımcımız Mustafa SAFRAN, eğitim altyapımızın güçlendirilmesine önemli bir katkı sunması beklenen, yenilikçi okul tasarımlarına ve okul öncesi eğitime odaklı bu yepyeni projenin imza töreninde birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek sözlerine başladı.

 

 

SAFRAN, bugün imza altına alınan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi’nin AB – Türkiye işbirliğinde yeni bir adım sayılacağını ve halen devam etmekte olan projelere 220 okul inşasına 180 yeni okul ve 1 halk eğitim merkezinin ilave edileceğini belirtti.

Bakan Yardımcımız Mustafa SAFRAN sözlerine, “180 yeni okulun 170’i okul öncesi eğitim tesisi, kalan 10 tanesi ise ilkokul veya ortaokul olarak planlanmaktadır.. Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi’nin de başlamasıyla İnşaat ve Emlak Dairemiz tarafından yürütülen eğitim altyapısı projelerinin toplam bedeli 575 milyon Avro’ya yükselmiştir. Bu projeler vasıtasıyla inşa edilen okul sayımız 220’den 401’e, kapsama alınan öğrenci sayısı ise 160 Bin’den 190 Bin’e çıkarılacaktır” diyerek devam etti.

 

 

“Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi devam eden diğer projelerimiz ile tamamlayıcı bir yaklaşımla hayata geçiriliyor.”

Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi’nin odağının okul öncesi eğitim olduğuna vurgu yapan Bakan Yardımcısı SAFRAN, “Bugün, Suriyelilerle ilgili yapmış olduğumuz projeler sonucunda okullaşma ortalaması çağ nüfusundaki Suriyeli çocuklarda  %62’ye ulaşmıştır.  İlkokul çağı açısından okullaşma oranı %96 iken okul öncesi 5 yaş grubunda ise %33’tür. Bu rakamlar okul öncesi yaş grubunda okullaşmanın arttırılmasını gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla uygulamaya başlanacak yeni projemizde okul öncesi eğitime önem vermemizin sebebi, çocukların okul öncesinden ilköğretime geçerek eğitimlerine ara vermeden devam etmelerini sağlamaktır.” dedi.

“İnşa edilecek 10 pilot okulda enerji verimliliği ve “Yeşil Okul” yaklaşımı başta olmak üzere çok sayıda yenilikçi yaklaşıma imza atacağız.”

Yeni inşa edilecek okullarda enerji verimliliği ve “Yeşil Okul” konseptlerinin öne çıkmasıyla Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 vizyonuna okul perspektifinden yeni bir yaklaşımla katkıda bulunmayı düşündüklerini belirten Bakan Yardımcımız SAFRAN, “Eğitim altyapısında yatırımların temel hedefi tüm çocuklarımızı okullaştırmaktır. Proje ve okul öncesi eğitim altyapısında sunacağımız katkı bu açıdan bizler için çok önemlidir.” diyerek sözlerine devam etti.

“Mali destekler ile ortaya konan yatırım Suriye krizinin ardından göç sebebiyle oluşan eğitim altyapısı ihtiyacının halen çok altındadır”

Bakan Yardımcımız SAFRAN, “Avrupa Birliği ile Milli Eğitim alanında oluşturduğumuz iş birliğinin yeni projelerle öteye taşınması mutluluk vericidir. Ancak unutulmamalıdır ki bugün imza altına alınan projeyle ulaşılan 401 okulluk yatırım Suriyelere eğitim alanında ihtiyaç duyuluna yatırım ihtiyacının çok çok altındadır” diyerek sözlerini noktaladı.

“Okuryazarlık, sefaletten umutlara giden bir köprüdür.” (Kofi ANNAN)

“Yapılması gereken çok fazla şey olduğunun farkındayız” diyerek sözlerine başlayan Alman Kalkınma Bankası Yönetim Komitesi Üyesi Stephan OPITZ, her bir çocuk eğitimle buluşana, okuma yazma öğrenene kadar bu çabanın devam etmesi gerektiğini belirtti. OPITZ konuşmasına Kofi ANNAN’ın “Okuryazarlık, sefaletten umutlara giden bir köprüdür” sözünü alıntılayarak devam etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’na göstermiş oldukları gayret ve sunmuş oldukları çabadan dolayı teşekkürlerini sunan OPITZ, Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi kapmasında en iyi neticeleri elde edip Türk ve Suriyeli çocuklara ellerinden gelen bütün faydayı sağlamayı ümit ettiğini belirtti.

“Bir kuşağın daha kayıp olmaması için yaklaşık 1,5 Milyar Avro’luk fon eğitime ayrıldı.”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian BERGER anlaşmanın imzalandığı günün eğitim öğretimin başladığı haftaya yakın bir tarih olmasından duyduğu memnuniyetle konuşmasına başladı. BERGER sözlerine; “İlk baştan itibaren siz Türkiye olarak biz ise Avrupa Birliği olarak hiçbir çocuğun eğitimin dışında kalmaması için elimizden gelen gayreti beraber sürdürmekteyiz. Siz, biz ve Birleşmiş Milletler bir kere daha kayıp bir kuşağı kaldıramayacağımız ve buna izin veremeyeceğimiz gerçeği üzerine mutabakat kurduk. İşte bu sebeptendir ki Türkiye’de yürüttüğümüz mültecilerle alakalı programlarda eğitim her zaman önceliğimiz oldu. Bu çerçevede yaklaşık 1,5 Milyar Avro eğitime ayrıldı. Bugün imzalayacağımız anlaşma yapı işlerine yani işin somut kısmına girecek” diyerek devam etti.

Türkiye’deki en güçlü ortaklarının Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu vurgulayan BERGER, tüm katılımcıların huzurunda bir kez daha Milli Eğitim Bakanlığı’na teşekkür edip Projenin emin ellerde olduğunu bildiklerini belirterek sözlerini noktaladı.

Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi imza töreni tüm taraflarca anlaşma metinlerinin imzalanmasının ardından fotoğraf çekimiyle son buldu.