Avrupa Birliği mali desteği ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) aracılığıyla İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II Projeleri Yerel Bilgilendirme Toplantılarının 9. ayağı Adıyaman’da düzenlendi.

Toplantı Adıyaman Vali Yardımcısı Ayhan AKBAY, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Kazım ÇOBAN, Milli Eğitim Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanımız Fatih Mehmet ORUÇ, Alman Kalkınma Bankası Proje Yöneticisi Corinna KOHL , çok sayıda yerel idareci ve proje uygulama biriminin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Adıyaman, Türkiye’de huzurun başkentidir”

Suriye krizi ve yaşananlara değinerek konuşmasına başlayan Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Kazım ÇOBAN; “Suriyelilerin yoğun şekilde yaşadığı iller arasında Adıyaman ilimiz de bulunmaktadır. Proje kapsamında tamamı Suriyelilerden oluşan çadır kentte 23 derslikli prefabrik bir okul yapılmış ayrıca geçici donatı malzemesi de eklenmekte. Bir tanesi Altınşehir, diğeri de Yunus Emre mahallesinde olmak üzere, 2 adet 24 derslikli okul yapımı planlanmış 24 derslikli okulumuzun temeli atılmış, çalışmalar devam etmektedir“ dedi.
En kısa zamanda kazı işlemlerini başlatıp okullarda inşaata başlayacaklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü; “Emeklerinden dolayı bakanlığımıza, Alman temsilcilerimize de bize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum “ dedi.

Adıyaman, Türkiye’de huzurun başkentidir diyen ÇOBAN, konuşmasını ; “Adıyaman bütün etnik gruplarıyla, mezhep farklılıklarıyla, her türlü yapısıyla Türkiyemizde örnek bir il olmuş, huzurun başkentidir. Bütün Türkiye’de herkes böyle biliyor. Bu anlamda ciddi desteklerinizi ve katkılarınızı bekliyoruz. Bu çalışmanın ilimizde ayrıca yapılmasında emeği geçen siz değerli başkanıma, bakanlığımıza, alman temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” diyerek sonlandırdı.

Kürsüdeki yerini alan Alman Kalkınma Bankası Proje Yöneticisi Corinna KOHL ;“3,5 milyondan fazla Suriyeli ve diğer milletlerden mültecilerle birlikte Türkiye şu anda dünyada en yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yapmakta olan tek ülkedir. Biraz önce duyduğunuz konuşmada, Adıyaman’daki rakamları da duyduktan sonra, Adıyaman’ın bu konuda üstlendiği yükün de farkına vardık, ciddi bir yüktür. Türkiye, Türk halkıyla birlikte mültecilerin ihtiyaçlarının giderilmesi ve entegrasyona katkı konusunda ciddi bir çaba göstermektedir. Böylesi bir görev ancak ve ancak belediyelerin ve yerel halkın kararlığı ve destekleriyle gerçekleştirilebilmektir. Bu yüzden Adıyaman ili özelinde projemize gösterilen ilgi ve destek için memnuniyetimizi bir daha belirtmek isteriz. Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin ülkedeki tüm çocuklara eğitim sağlamak gibi iddialı misyonuna destek vermek için kararlı olduğunu belirtmemiz gerekiyor” dedi.

Projenin amacına değinerek devam eden Corinna, “proje sadece okullar inşa etmekle sınırlı değildir. Bu projenin asıl amacı, Suriyeli çocukların Türk toplumuna entegrasyonunu sağlamak, karşılıklı öğrenim için mekanlar yaratabilmektir. Böylesi girişimler sayesinde umuyoruz ki daha iyi bir geleceğin inşa edilebilmesi için ; kalbi açık, sorumluluk sahibi olan yeni bir nesil oluşturulacaktır. Bu bağlamda bugünkü yerel bilgilendirme toplantısı vesilesiyle proje hakkında etkileşimli bir bilgi alışverişini sizlerle yapabilmek için sabırsızlanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

“Eğitim ne kadar güzel olursa, gelecek de o kadar güzel oluyor”

Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ ; “2011 yılında Suriye’de ortaya çıkan iç savaş sonrası ciddi manada bir mülteci krizi ortaya çıktı. Yaklaşık 7 yıldır ülke olarak hem sosyal hem ekonomik hem de kültürel yönden etkilerini derinden hissetmekteyiz. Geçmişten gelen misyonumuz ve değerlerimizin gereği olarak, biz ülkemize gelen kardeşlerimize öncelikle gönlümüzü açtık sonrasında onlara evlerimizi, mahallelerimizi açtık, okulumuzu, ekmeğimizi, doktorumuzu paylaştık, onlara en güzel şekilde ev sahipliği yaparak, misafir olmanın inceliğini, güzelliğini yaşatmaya çalıştık “ dedi.

Sözlerine Adıyaman’ın ev sahibi olarak mültecileri misafir etme ve kucaklama anlamında örnek bir çalışma sergilediğini belirterek devam eden ORUÇ, Özellikle il müdürlüğünün Suriyeli çocukların eğitime katılımları anlamında sahadaki örnek gösterilecek çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve ayrıca teşekkür ettiklerini belirtti.

Projeleri yaparken 3 ana unsura dikkat çeken ORUÇ; “Birincisi, özellikle Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin yaşadıkları alanlarda baskı oluşan, ilave derslik ihtiyacı oluşan bölgelerde eğitim altyapısındaki bu baskıyı azaltmayı amaçladık. İkinci olarak da fiziksel anlamda kalitenin artırılmasını amaçladık. Dünyada örneklerine baktığımızda mültecilere yönelik çalışmalarda standardın tutturulamadığını görüyoruz. Okul anlamında kendi ülkemizin vatandaşlarına sunulan standartları sağlamayı amaçladık. Yine okullarda hem ders ihtiyacını karşılamak hem de laboratuvarlar, spor alanları, kütüphaneler ve çok amaçlı salonlarla da çocukların sadece derslik ihtiyacı değil, onların sosyokültürel alanda da gelişmesini destekleyecek alanlar oluşturmaya çalıştık. Üçüncü bir husus da yapacağımız çalışmalarla eğitim ve iş birliği kapasitemizi artıracağız. Eğitim altyapısı anlamında hem bütçe itibariyle hem de ortaya konulan çalışmalar ve standartlar anlamında dünya üzerinde örnek gösterilecek en büyük projelerden biri olacaktır”dedi.

ORUÇ; “Bir başka nokta da bu okulları sadece Suriyeliler için yapmıyoruz, bu okulları kendi mahallelerimize, kendi illerimize hem kendi çocuklarımızın okuyacağı okullar olarak hem de Suriyeli misafir öğrencilerimizin eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak bir mekan olarak tasarlıyoruz” diyerek sözlerine devam etti.
Sözlerini ; “Eğitim ne kadar güzel olursa, gelecek de o kadar güzel oluyor. Bu çocuklar özellikle Suriye’den gelen çocuklar savaş ortamlarında grinin her tonunu yaşadılar. Biz yapacağımız okullarda eğitimcilerimizle, diğer kurumlarımızla, sokakta yaşayan halkımızla hayatın güzel renklerini çocuklarımıza yaşatmayı hedefliyoruz” diyerek noktaladı.

Vali Yardımcısı Ayhan AKBAY kürsüye gelerek Adıyaman’da böyle güzel bir projede sizleri ağırlamaktan dolayı memnuniyetimizi dile getirmek istiyorum diyerek sözlerine başladı.

AKBAY; “Ülkemiz Suriye krizi başladıktan sonra çok önemli fedakarlıklar sergileyerek, bölgede çok önemli bir aktör haline geldi. Ve bunu sadece Suriye krizinde değil, ülkemizin geçmişine baktığımızda birçok uluslararası krizde de gerek yardımlarda gerekse desteklerde her zaman sıkıntı yaşayan milletlerin yanında olduğunu görüyoruz. Bunu yaparken de dil, din, ırk ayrımı yapmıyoruz, bu da bizi gururlandırıyor. Böyle toplantılarda bunları ifade etmek bizim gibi yöneticileri gururlandırıyor.” dedi.

Adıyaman’da yaklaşık 30 bin Suriyeli misafirlerinin olduğunu belirten AKBAY; “Bunların 10 bin tanesi geçici barındırma merkezi dediğimiz çadır kentte ikamet ediyorlar. 20 bine yakın bir nüfus da il merkezi ve ilçelerde ikamet ediyor. Bizler Adıyaman valiliği olarak, devletimizin verdiği imkan ve bütçeler dahilinde sosyal ve ekonomik olarak bu misafirlerimize her türlü desteği sağlıyoruz. Gerek sosyal yardımlaşma vakfı aracılığıyla gerekse sivil toplum örgütlerimiz, onların aracılığıyla her türlü desteği yapmaya çalışıyoruz. Ancak bugünkü projenin temel amaçlarından birisi olan, bu misafirlerimizin okul çağındaki çocuklarımızın eğitim altyapısında sıkıntı yaşamamaları için kriz zamanlarında eğitim altyapısının düzenlenmesi, hazır hale getirilmesi için böyle bir proje başlatılmış” diyerek sözlerini noktaladı.