AB Desteği ile Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II Projeleri “Prefabrik Eğitim Yapıları Temel Atma Töreni” 16 Kasım 2017’de Osmaniye’de yapıldı.

“Prefabrik Eğitim Yapıları Temel Atma Törenine” İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan DUMAN, Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza ALTUNEL, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian BERGER, Osmaniye Valisi Sn. Ömer Faruk ÇOŞKUN, Osmaniye Milletvekili Suat ÖNAL başta olmak üzere Alman Kalkınma Bankası (KfW) ve yerel kurumlardan yoğun katılım sağlandı.

Temel atma töreninde aynı zamanda Osmaniye 7 Ocak İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı halk oyunları etkinliği de sergilendi.

“Temel Atma Sadece Bir Adım. Kısa Vadeli Hedefimiz Şubat Ayında Prefabrik Okulları Hizmete Açmak Yönünde.”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan DUMAN prefabrik okullardan 10 ilde 60 adet inşa edileceğini ve tüm okulların temel atma töreninin gerçekleştirildiğini iletti. Projelerin genelinde 17 ilde 155 okul inşasının tamamlanacağını belirten DUMAN Osmaniye ilinde 4 prefabrik ve 2 betonarme olmak üzere 6 okul tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Prefabrik yapıların 120 günlük bir inşa süreci olduğunu belirten Özcan DUMAN yapı üretimlerinde ildeki işbirliği ortamı ve yakalanan sinerjinin hedef grupların acil ihtiyaçlarına cevap verme adına olumlu olduğunu söyledi.
Özcan DUMAN konuşmasında ayrıca, projenin hedef gruplar içinde bulunan Geçici koruma Altındaki Suriyeli ve halihazırda yerelde eğitim gören çocuklar için bir gelecek inşası olduğunu ve insana dokunan yanlarının görmezden gelinmemesi gerektiğini de hatırlattı.

“Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD artan eğitim ihtiyacına takdire değer bir hız ve kararlılıkla karşılık vermiştir.”

Temel atma töreninde konuşan AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Christian BERGER ise şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD artan bu ihtiyaçlara takdire değer bir hız ve kararlılıkla karşılık vermiştir. Yarım milyon Suriyeli çocuk artık Türkiye´de okula devam edebilmektedir. Bu muazzam bir başarıdır ancak halen yapılması gerekenler bulunmaktadır. FRIT kapsamında sağladığımız 300 milyon Avro tutarındaki doğrudan hibe vasıtasıyla Bakanlık ile birlikte halen okula devam etmeyen 370.000 çocuğun bir an evvel okullara kaydolmasını sağlamak üzere yoğun biçimde çalışıyoruz. Eğitim sistemine yarım milyon yeni öğrencinin katılması, başta Suriyeli mülteci nüfusunun yüksek olduğu bölgelerde olmak üzere kaçınılmaz olarak eğitim altyapısına bir yük getirmiştir. İki ay önce bu 60 prefabrik okulu da kapsayan 315 milyon Avro tutarındaki projelerin açılışını yapmak üzere Ankara´daydık. Bugün başlatılan projeler kapmasında 17 ilde 150 yeni okul inşa edilecek böylece 110.000 kadar Suriyeli ve Türk öğrenci donanımlı okullarda eğitimlerini tamamlama imkanı bulacaktır.”

“Eğitim Ortamı Her Yönüyle Bir Bütündür”

Temel atma töreninde konuşan Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza ALTUNEL ise Milli Eğitim Bakanlığının farklı birimlerinin uyum içerisinde çalışarak sahada etkili projeler yürüttüğünü vurguladı. Bu çerçevede hem Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonu Projesi hem de İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II ile Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi projelerinin hedef grubun eğitim ihtiyacına sürdürülebilir bir çözüm üretme konusunda önemli katkılar sağladığını iletti.

“10 ilde 60 Prefabrik okul ile 41.400 öğrencilik ek kapasite”

AB desteği ve Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülen Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II projeleri ile toplamda 60 prefabrik ve 29 betonarme okul inşa edilecektir.  14 ilde uygulanan projeler de yapılacak 60 prefabrik ile 41.400 öğrencilik ve 29 betonarme ile yaklaşık 21.000 öğrencilik olmak üzere toplamda 62.400 kişilik ek kapasite oluşturulacaktır.    Projeler MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Bünyesinde yürütülmekte olup güncel durumda inşaat çalışmaları devam etmektedir.