Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I, II & III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri kapsamında inşa edilecek 410 okulun 147 tanesi tamamlandı. 21 Eylül’de Gaziantep’te düzenlenen etkinlik ile tamamlanan okullarımız çocuklarımızla buluştu.

 

 

 

Avrupa Birliği finansal desteği Alman Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim I,II,III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri kapsamında Gaziantep’te okul açılış töreni düzenlendi. Etkinliğe; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus MEYER – LANDRUT, Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut GÜR, Gaziantep Valisi Davut GÜL, KfW Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den Sorumlu Direktör Klaus MÜLLER, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN, MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü Yapı işleri Daire Başkanı ve Proje Koordinatörü Fatih Mehmet ORUÇ, proje uygulama birimi uzmanları ve çok sayıda yerel davetli katıldı.

Ayrım Gözemeksizin Tüm Çocuklarımızın Eğitim Haklarına Erişebildiği Eğitim Yuvaları İnşa Ediyoruz

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut GÜR; “Ülkemizde eğitim çağında yaklaşık 1.2 Milyon Geçici Koruma altındaki Suriyeli çocuğumuz bulunmaktadır. Çocuklarımızın yaş gruplarına göre eğitim kademelerine bakıldığında okul öncesi 127 bin İlkokul 442 bin, ortaokul 348 bin ve ortaöğretim ise 278 bin çocuğumuzun eğitim çağında olduğu görülmektedir. Devletimizin ve tabi Bakanlığımızın son dönemdeki olağanüstü çabası ile Suriyeli çocukların okullaşma oranı yüzde 64 seviyelerine kadar yükseltilmiştir. Ancak sahadaki eğitim altyapısı ihtiyacı halihazırda Avrupa Birliği ve uluslararası aktörler tarafından sağlanan desteklerin çok ötesindedir. Dolayısı ile Avrupa Birliği mali imkan içerisinde mevcutta büyük bir pay alan eğitim sektörü yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesi temennimizdir.” dedi.

Şimdiye kadar 147 okulu tamamlayıp il müdürlüklerine teslim ettiklerini söyleyen GÜR; projeler ile anaokulundan liseye, meslek liselerinden bilim-sanat ve halk eğitim merkezlerine kadar farklı kademe ve türlerde 200 bin öğrencilik ek kapasite üretildiği bilgisini paylaştı.

Umut GÜR konuşmasını sonlandırırken projelerin felsefesini oluşturan maddeleri sıraladı.

  • Okullarımız Avrupa Birliği finansmanıyla inşa edilen devlet okullarıdır.
  • Bizler ayrım gözetmeksizin tüm çocuklarımızın eğitim hakkına erişebildiği bir eğitim yuvası inşa ediyoruz. Okullarımız sadece mülteciler veya belli gruplara özel olarak inşa edilmemektedir. Adrese dayalı sistemle öğrenci kabul eden okullarımıza o bölgede ikamet eden tüm çocuklarımız tıpkı diğer devlet okulları gibi kayıt olabilmektedirler.
  • Okulların yerleri, kapasite ihtiyacı, farklı kademelerle tamamlayıcılık ve uygun arazi gibi çok sayıda kritere göre belirlenmektedir.

Etkinlikte söz alan Gaziantep Valisi Davut GÜL, dönem başından itibaren her hafta bir okul açmaya karar verdiklerini hatırlatarak, 2021 yılı içerisinde toplamda 41 okulun tamamlandığını, ayrıca 54 okulun inşaatı devam ettiğini ve önemli bir kısmının yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. Gaziantep’in genç bir şehir olduğunu, hem içerden hem dışardan göç aldığını ifade eden Gül, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle okul ihtiyacını tamamlamaya yönelik çalışmaları sürdüreceklerini ekledi.

Yılın başında kentteki yetkililerle eğitim ihtiyaçları konusunda görüştüklerini hatırlatan LANDRUT, “Gaziantep ilinin mülteci ev sahipliği oldukça yoğun. Bunun nihayetinde bugün bu okulun açılışı için burada bulunuyoruz. Bunu bir kez daha belirteceğim ve her zaman altını çiziyorum. Türkiye gerçekten ev sahibi, topluluklar ve mülteciler konusunda gerek belediyeleri, gerek Türk halkı, gerekse hükümet düzeyinde büyük çabalar göstermekte. Şu an itibariyle 700 bin Suriyeli öğrenci, Türk eğitim sistemine entegre olmuş durumda. Bizler Avrupa Birliği destek programları çerçevesinde ancak yardımcı olabiliriz, lakin bu başarı sizindir. Biz ancak sizleri bu başarınızda destekleyebiliriz.” diye konuştu.

Etkinlik, yapılan konuşmaların ardından okulların kurdelesinin kesilmesi, açılış zilinin çalınması ve katılımcıların okulu gezmesinin ardından buldu.

Projelerimiz Hakkında:

Avrupa Birliği finansal desteği ve Alman Kalkınma Bankası ile Dünya Bankası aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi ve Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I,II& III Projeleri ile 19 ilde 410 eğitim tesisi inşa edilmektedir. Projelerin amacı Suriye krizi sonrasında göçe bağlı olarak artan eğitim kapasite ihtiyacının yeni okullar inşa edilecek karşılanmasıdır. Toplamda 170 anaokulu, 60 prefabrik ve 179 betonarme okul, 1 halk eğitim merkezi inşa edilen projeler ile toplamda 200 bin öğrencilik ek kapasite oluşturulmaktadır. İnşa edilen okullardan ayrım gözetmeksizin tüm çocuklar faydalanmaktadır.

Detaylı bilgi için: 0850 811 83 03