Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I-II&III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri kapsamında 6. Yönlendirme Komitesi toplantısı 25 Şubat 2021’de video konferans yöntemiyle düzenlendi.

Toplantı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sn. Reha DENEMEÇ, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sn. Halil AFŞARATA, İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Sn. Umut GÜR, Proje Direktörü Fatih Mehmet ORUÇ,  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcisi Libor CHLAD, Alman Kalkınma Bankası (KFW) temsilcisi Arne GOOSS, Dünya Bankası(WB) temsilcisi Laurent DEBROUX , Proje Uygulama Birimi ve Uluslararası Finans Kuruluşları temsilcilerinin katılımlarıyla başladı.

“Çocuklarımızın Yeni Okullarına Kavuşabilmesi için İnşaatlarımız Durmadan Devam Etmektedir”

Açılış konuşmasını yapan Reha DENEMEÇ, ”projelerin önemli bir istişare mekanizmasını icra etmek için bir araya geldik. Projelerimizin ilerleme durumu, çıktıları ve uygulamada önem taşıyan hususların çok boyutlu değerlendirmesini içeren Yönlendirme Komitesi toplantımızda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum”  sözleriyle  toplantıyı başlattı.

FRIT Fonunun eğitim temasında ciddi bir bütçesel ağırlığa sahip olduğunu söyleyen DENEMEÇ; “Bu yatırımların kriz sonucu oluşan eğitim talebinin yalnızca 5’te 1’ini karşıladığı da bilinen bir gerçektir. Nasıl ki bizler çocuklarımızın geleceği için okullaşma, altyapı ve mesleki eğitim anlamlarında sürekli daha fazlasını yapmaya gayret ediyorsak, uluslar arası toplumun da bu alana daha fazla kaynak ayırması için imkanlarını zorlamasını bekliyoruz” dedi.

“Projelerimizde bir yandan ihtiyaçlar çerçevesinde kapsamlı bir yatırım perspektifi ortaya konulmaktayken diğer yandan çocuklarımızı yeni okullarına zamanında kavuşturabilmek için inşaatlarımız durmadan devam etmektedir.” diyen Reha DENEMEÇ; “İnşaat ve uygulama çalışmaları içinde bulunduğumuz Covid19 Pandemisinden olumsuz etkilenmiştir. Özellikle malzeme temini, seyahat izni ve barınma sorunları imalatçıların ve müşavir personelinin salgından etkilenmesi bu süreçte aşmak zorunda olduğumuz problemler arasındadır. İçinde bulunduğumuz olumsuz koşullara rağmen Pandemi sürecinin tamamında proje uzmanlarımızın çalışmalara bir gün bile ara vermediğini ve saha denetimlerinden yapı işlerine kadar hiçbir faaliyetin durmadığını aktarmak isterim. Tüm bu fedakarlıkların arasında yatan en büyük neden hiçbir çocuğumuzu geride bırakmama inancıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

“Kapsamlı Bir Projeyi Sorunsuz Yürütüyoruz.”

Yönlendirme Komitesinde katılımcılara bir sunum gerçekleştiren Umut GÜR, sunumuna paydaş kurumlarla birlikte geniş ve kapsamlı bir projeyi sorunsuz yürütmeye çalıştıklarını dile getirerek başladı. Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I-II&III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri hakkında detaylı bilgiler aktaran GÜR; ”şubat 2021 itibariyle 126 okulun kabulünü yaptık, 2021 yılı sonunda bu sayının 170 olmasını hedefliyoruz.”dedi. İş Sağlığı ve Güvenliği(İSG) konusuna da değinen Umut GÜR, İSG konusunda Türkiye ortalamasına göre çok iyi bir konumda olduklarını, pandemi döneminde de saha denetimlerinin aksamadan devam ettiğini söyledi. İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut GÜR, gerek Pandemi etkisi gerekse mevcut yatırım paketlerinin tamamlanmaya başlaması sebebiyle son dönemde önceki yıla göre düşüş trendinde olan aylık harcama miktarlarının hem Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim II Projesinin üçüncü etap okullarının inşaatlarının başlaması hem de FRIT II fonu kapsamında uygulanan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesinin anaokulu yatırımlarının devreye girmesiyle artışa geçeceğinin altını çizdi. İletişim ve Görünürlük alanlarına oldukça önem verdiklerini belirten GÜR, “Geleceği İnşa Etmek” adlı bir kitap oluşturulduğunu ve Covid-19 Pandemisi döneminde proje dijital iletişime ağırlık verildiğini söyleyerek konuşmasını noktaladı.

Altyapıların Çocukların Üstün Yararı İçin Kullanılmasını Umuyoruz.”

AB Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor CHLAD, “Projelerin çok başarılı şekilde yürüdüğünü görüyoruz. Bu yüzden Bakanlığı ve uygulayıcı ortakları tebrik ediyorum” diyerek sözlerine başladı. Uygulamaların tüm zorluklara rağmen devam ettiğini görmek çok güzel diyen CHLAD, “Aynı zamanda proje şantiyelerinde çalışan çok fazla kişinin bu durumdan etkilenmediğini görmek oldukça iyi, demek ki Covid19 önlemleri işe yaramış. Umarım yakında Covid19 salgınından kurtulacağız ve çocuklar da okullara gelmeye başlayacak.” İfadelerini kullandı.

İSG konusunda yapılanları da çok takdir ettiğini aktaran CHLAD; “Yapım çalışmalarının işçi sağlığından taviz verilmeden devam edilmesinin öncelik olduğunu belirlemiştik. Sahada çalışanlar en çok Covid-19 virüsüne maruz kalacak kişilerdir, bu konularda önlemlerin alınması oldukça güzel.” dedi.

Libor CHLAD sözlerini, “Altyapıların, nereden gelirse gelsin, çocukların üstün yararı için kullanılmasını umuyoruz. Temennimiz bu okullar çocuklara iyi çalışabilmeleri için bir fırsat yaratır” diyerek noktaladı.

“Risk Ortaya Çıkmadan Önlem Almak Çok Önemli”

Proje Direktörü Fatih Mehmet ORUÇ, İş Sağlığı ve Güvenliği Planı konusu sunumunda Covid19 Pandemisi sürecinde şantiyelerde alınan önlemleri aktararak konuşmasına başladı.

Şantiye sahalarındaki tüm çalışanların Covid-19’a karşı alınan önlemlere uymasının sağlandığını söyleyen ORUÇ, çalışan bilgilendirme faaliyetlerinden, kriz koordinasyon masasına, rutin ateş ölçümlerinden yemek alanlarında alınan önlemlere kadar çok sayıda uygulamaya titizlikle uyulduğunu vurguladı.

2020 yılında 59 şantiyede kabul yapıldığını söyleyen ORUÇ; Şantiyelerde İSG ve Covid-19  konusunda başarılı bir süreç geçirdiklerini ve yaklaşık 10milyon/saatlik çalışmaya karşılık 9 kişi için vaka bildirimi gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca Proje Uygulama Biriminin iş kazası geçiren çalışanların kaza sonrası rehabilitasyon süreçlerini takip ederek maddi ve manevi haklarını almaları konusunda oldukça hassas bir uygulamaya sahip olduğunu belirten Proje Direktörü Fatih Mehmet ORUÇ  İSG standartlarını bir üst seviyeye taşımak amacıyla “İş Sağlığı ve Güvenliği Planı” isimli kitabı oluşturduklarını belirtti.  Toplamda 6 bölümden oluşan ve okul şantiyelerindeki doğru ve yanlış uygulamaları kapsamlı şekilde ele alan eserin önümüzdeki günlerde yapım ihale dokümanlarının bir parçası olacağını söyleyen ORUÇ çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm uzmanlara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Tarafların konuşmaları ve sunumların yanında proje gündemi içinde yer alan çok sayıda konunun istişare edildiği 6. Yönlendirme Komitesi Toplantısı bir sonraki dönemde yeni olumlu gelişmelerin ele alınması temennileri ile sona erdi.