Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I, II&III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri  Yönlendirme Komitesi 11 Şubat 2020’de Ankara’da düzenlendi. Toplantıya Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sn. Reha DENEMEÇ, İnşaat ve Emlak Dairesi (Proje Uygulama Birimi) Başkanımız Umut GÜR, Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ, AB Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor CHLAD, Alman Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den Sorumlu Belediye ve Sosyal Altyapı Bölüm Başkanı Kirk MILDNER, Dünya Bankası, Program Lideri Heba ELGAZZAR, Proje Uygulama Birimi uzmanları ile ilgili Bakanlıkların temsilcileri katılım gösterdi.

Programın açılış konuşmalarını yapan Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sn. Reha DENEMEÇ; projelerdeki mevcut durum, okullaşma oranları, inşaat ilerleme durumları, çevresel ve sosyal yönetim çerçevesi, inşası planlanan yeni okullar, hazırlıklar ve yeni adımlarla ilgili görüşlerini bildirdi.

Sn. DENEMEÇ; ”Uluslararası toplum ve devletimizin çabalarıyla eğitim alanında önemli süreçler yürüttük. Suriyeli çocuklarımızın okullaşmalarını %62 oranına kadar yükselttik. Özellikle ilkokullarda okullaşmamız %91 seviyelerinde. Bu olumlu, ama ortaokul ve liselerde bu okullaşma oranının yükseltilmesi de önem arz etmektedir” dedi.

“66 okulumuz tamamlandı. Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde birçok yeni okulu daha açmayı hedefliyoruz.”

“Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I, II & III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri birer yatırım projesidir.” diyerek konuşmasına devam eden Sn. DENEMEÇ; ”Proje başlangıcından günümüze kadar 42 prefabrik ve 24 betonarme olmak üzere toplam 66 okulumuz tamamlanmıştır. 46 bin öğrencilik ek kapasite böylece oluşturulmuştur. İnşaatı devam eden 82 okulumuzun 2021 öğretim yılına hazır olması planlanmaktadır. Böylece tamamlanan okul sayısının 146 olması hedeflenmektedir. Yüklenicilerin performansı hem de proje ekibinin sahadaki performansının artması ile daha çok okulumuzu çocuklarımızın hizmetine açmayı planlıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantıda sunum yapan Proje Uygulama Birimi Başkanı Umut GÜR projelerin mevcut durumu, iş kazası sıklık oranları ve Türkiye ortalamaları, iletişim stratejilerindeki değişimler, yapımı devam eden ve bitmiş okullardan görseller ve gelecek uygulama dönemi hedeflerini katılımcılara aktardı.

“Herkes projeyi sahiplenmiş durumda, en ufak gelişmeler bile ilgili paydaşlarla görüşülüyor. Bizim, en azından kamu tarafındaki gecikmelerin önüne geçme konusunda, başarılı olduğumuzu düşünüyorum. 2018’deki dönemden sonra çok ciddi sıkıntılar yaşamadığımızı söyleyebilirim.” diyerek konuşmasına başlayan Umut GÜR  “Geçici kabul süreci, projede gerçekleştirdiğimiz yatırımların ete kemiğe büründüğü bir dönemdir. Bugün fotoğraf ve videolar aracılığıyla sizlerle paylaştığımız sonuçları gördükçe bizler de mutlu oluyoruz” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.

Toplantıda söz alan Libor CHLAD konuşmasına, çalışmalarının nihai amacının kaliteli eğitime herkesin ulaşabilmesi olduğunu söyleyerek ve bu imkanlardan kimsenin geri kalmaması gerektiğini vurgulayarak başladı. 

CHLAD; “Hem sizin hem de bizim için üstünde durulacak ve ciddi anlamda tamamlanacak olan iş kalemlerimiz var. Bu yüzden büyük bir işbirliğine girdik. Dünya Bankası, Alman Kalkınma Bankası ve Milli Eğitim Bakanlığı ile karşımıza çıkan engelleri aşmaya çalışıyoruz. Sadece rakamlardan bahsetmiyorum. Mevcut koşullar altında özellikle genç nüfusun da arttığını görüyoruz.” diyerek sağlanan iş birliği ve paydaşlar arasındaki ortak çalışmalara vurgu yaptı.

CHLAD ayrıca; “Geleceğin tahmini ihtiyaçlarını doğru zamanda, doğru şekilde işbirliğimiz sonucunda yapacağımız müdahalelerle elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz.” dedi.

İş güvenliği konusuna da değinen CHLAD; “Kurallara sahalarda da riayet edilmesini sağlamamız gerekiyor. İfadeler, sadece kağıt üzerinde kalsın da standartları yakalayalım diye değil. Bu yönde atılmış adımlardan çok büyük memnuniyet duydum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi ve Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I,II & III Projeleri  kapsamında 19 ilde toplam 401 eğitim yapısının inşa ediliyor. Söz konusu eğitim yapıları ile 191.800 öğrencilik ek eğitim kapasitesi oluşturulması hedefleniyor.

Projenin belirli dönemlerinde gerçekleştirilen Yönlendirme Komiteleri ile hem paydaşlar arası koordinasyon ve işbirliğinin artırılması hedeflenmekte, hem de proje uygulamasında karşılaşılan sorun ve çözüm önerileri katılımcı bir anlayışla istişare edilmektedir.

Yönlendirme Komitesi Toplantısı, projenin bir sonraki toplantıya kadar olan çalışma periyodu, yapılması planlanan faaliyetler, katılımcı görüşleri,  soru-cevap bölümü ve hatıra fotoğraflarının ardından sonlandırıldı.