Avrupa Birliği desteği ve Dünya Bankası aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi tarafından uygulanan Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi “Yerel Bilgilendirme Toplantıları” serimiz İzmir ile devam etti.

Projeleri yereldeki hedef gruplara anlatma amacı taşıyan toplantılarda; okulların niteliğinden yapım programlarına, çevre ve sosyal yönetim çerçevesinden proje iletişimine kadar birçok konuda katılımcılara detaylı bilgi aktarıldı.

Toplantıya Vali Yardımcısı Ahmet Ali BARIŞ, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanımız Özcan DUMAN, Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer YAHŞİ, muhtarlar, okul idareleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“Projeler hem GKAS Sürecinin Yönetimine Hem de Tekli Eğitim Hedeflerimize Katkı Sağlıyor”

Yerel Bilgilendirme Toplantılarına katılan ve açılış konuşmalarını yapan İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan DUMAN; projenin artan mali destek ve yeni uygulama illeriyle birlikte başarıyla yürütüldüğünün altını çizdi.
 
Ülkemizde mevcut durumda çağ nüfusu içinde değerlendirilen Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin nüfusunun yaklaşık 1 Milyon 100 Bin olduğunu söyleyen DUMAN; uygulanan projelerin hem krizin yönetimine katkı sunduğunu hem de ülkemizin tekli eğitim hedeflerine yapı ihtiyacı konusunda katkıda bulunduğunu belirtti.

İzmir ilinde toplamda 88 Milyon TL’lik yatırımla 8 okulun inşa edileceği ve 192 derslikte yaklaşık 5.760 öğrencilik ek kapasite oluşturulacağı bilgisi de katılımcılara aktarıldı. Sahada yoğun bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Özcan DUMAN “Projede yavaş, hatasız ve emin adımlarla ilerliyoruz. Geçici Koruma altındaki Suriyeliler gibi hassas bir konuda proje uygulamak her adımda azami özen gerektiriyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

“İllerimiz İle Güçlü İşbirliğimiz Projede Başarıya Giden Yolu Açıyor”

Toplantıda söz alan Proje direktörü Fatih Mehmet ORUÇ, yapılacak okullara dair teknik bilgi verdi. İzmir’de ilk aşamada 24 derslikli 4 okulun yapılacağını ve bu okullar için zemin etüdü ile saha çalışmalarının tamamlandığını vurgulayan ORUÇ, 2019 eğitim öğretim döneminde bu okulları hizmete açmayı planladıklarını belirtti.

İkinci aşamada yapılacak 4 okul için proje hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirten Fatih Mehmet ORUÇ  bu süreçte il müdürlükleri ile merkezin işbirliğinin proje başarısını artıran en önemli faktörlerden birisi olduğunun altını çizdi.

“İnsana Yapılan Yatırım Ülkenin Geleceğine Yapılan Yatırımdır.”

Toplantıda konuşan Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Ömer YAHŞİ, eğitime yapılan yatırımın, insana yapılan yatırım olduğunu belirterek,  insana yapılan yatırımın ülkenin hatta insanlığın geleceğine yapılan yatırım olduğunu söyledi.

“Milli Eğitim Bakanlığımız İnşaat ve  Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan “Kriz zamanlarında Herkes İçin Eğitim ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi “ projeleri kapsamında ilimizde; Aliağa, Bayraklı, Karşıyaka, Buca ilçelerinde 1, Torbalı ve Bornova ilçelerinde 2 adet olmak üzere toplam 8 okul yapılması planlandı. Bu okulların tamamı betonarme olarak inşa edilecektir. Böylece İzmir’de 5760 öğrencilik ek kapasite oluşturmak hedefleniyor. Bu çalışmalar ve kazanımlar bizim için rakamlar üstü bir değer teşkil ediyor” diyen YAHŞİ sözlerine şöyle devam etti;

“Son birkaç yıldır tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden elim bir savaş yaşanıyor. Milyonlarca insanın çoluk çocuk demeden zulümden kaçmak için her türlü yolu göze aldığına tanıklık ettik. Merhametle buluşacaklarını umut edip çıktıkları yolda tüm hayallerini açık denizlerin serin sularında bırakan bu insanlara tevazu ile elini uzatan yine ülkemiz oldu. Mazlumun gözyaşının  bir ayna olduğunu bilen ve  bu aynada kendi  ruhunu gören milletimiz dünyaya bir insanlık dersi verdi.”

Bakanlığın yürüttüğü projeler neticesinde 8 okulu eğitime kazandıracaklarını vurgulayan YAHŞİ, bu okulların yaralara merhem olacağını ancak ihtiyacı giderme konusunda katedilmesi gereken yollar olduğunu belirterek sözlerine son verdi.

Uygulanan Kriz Zamanlarında Herkes İçin eğitim I&II ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri kapsamında 473 Milyon Euroluk bir mali kaynakla 19 ilde 215 eğitim tesisi inşası gerçekleştirilecek olmakla beraber bu tesislerin her türlü tefrişatının da sağlanması hedeflenmektedir. Uygulanan projeler ile 215 eğitim tesisinde yaklaşık 153.000 öğrencilik ek kapasite oluşturulacaktır.

İletişim Stratejisi çerçevesinde planlanan “Yerel Bilgilendirme Toplantılarının” şimdiye kadar gerçekleştirilen 6 ile ek olarak projelerin uygulandığı Mersin, Kilis, Kayseri, Mardin, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde de yapılması planlanmaktadır.