Avrupa Birliği mali desteği ve Dünya Bankası aracılığıyla İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi Yerel Bilgilendirme Toplantıları serisinin 14 ve 15.si İstanbul’da düzenlendi.
Toplantıya Milli eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Daire Başkanımız Fatih Mehmet ORUÇ, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi USTA, Dünya Bankası temsilcisi Ayşe Erkan, AB Türkiye Delegasyonu Mülteciler İçin Mali Yardım Programı – Program Yöneticisi İlhan GÜLTEKİN, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, çok sayıda yerel idareci ve Proje Uygulama Biriminin katılımıyla gerçekleştirildi.
“Bu coğrafyada hayatı bizimle paylaşan her çocuk bu okullardan faydalanacak”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ konuşmasına Avrupa Birliği mali imkânıyla sağlanan 475 milyon Euro’luk kaynakla 220 adet okul yaptıklarını söyleyerek başladı. Ana hedeflerinin eğitim altyapısında oluşan bu baskıyı azaltmak olduğunu söyleyen ORUÇ “Bu coğrafyada hayatı bizimle paylaşan her çocuk bu okullardan faydalanacak. Sadece Suriyeli çocuklar için veya sadece kendi çocuklarımız için okul yapmıyoruz. Eğitime erişim anayasal olarak güvence altına alınmıştır ve her bireyin hakkıdır. Bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz” dedi.
Sözlerine devam eden ORUÇ “Okul öncesinde de bir ihtiyacımız var. Halihazırda Avrupa Birliği Komisyonu tarafından onaylanmış 100 milyon Euro’luk okul öncesi eğitim planımız var. Bu hayata geçerse hem temel eğitimde, hem orta okul ve lise düzeyinde hem de okul öncesinde yatırımlarımızı hayata geçirmiş olacağız. Eğitim altyapısı üzerinde oluşan baskının azaltılması bu noktada önem taşıyor. Oluşturduğumuz kapasiteyle ikili eğitim gören okullarımızda, ortalama derslik ve öğrenci sayısı fazla olan okullarımızda kaliteyi artırmak ve bu baskıyı azaltmak istiyoruz” diyerek, fiziki kalitenin artırılmasına önem verdiklerini belirtti.
ORUÇ”Çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesi için de görsel tasarım atölyeleri, beden eğitimi salonları, kütüphaneler, laboratuvarlar ile bu alanları artırmayı hedefliyoruz. Teknik kapasitenin artırılması, proje bir öğrenme süreci sunuyor Hem ülke genelinde hem uluslararası anlamda misafir topluluklara, mültecilere yönelik yapılmış en büyük eğitim altyapısı projelerinden birisi. Bu projenin çıktıları hem ülkemiz hem de uluslararası kamuoyunda bir örnek teşkil edecek” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi USTA Suriyeli mülteci okullaşmasını eğitimin dışında sosyal riskleri de olan bir proje olarak gördüğünü söyledi. USTA ”Bu çocukları alıp sınıflara koyuyorsunuz, onlara eğitim vermenin dışında bir de sisteme entegre edip diğer çocuklar tarafından kabul edilmesini sağlamak çok riskli bir iş. Biz kendi çocuklarımız için bile ancak bu kadar önemseyebilirdik. Kendi çocuklarımız gibi içselleştirdiğimiz noktada bu başarıya ulaşabiliriz. Bu çocuklar ilk geldiğinde projelere başlamadan önce biz işin önemini kavradık ve çalışmalara başladık. İlk planda eğitim öğretim verilemeyeceği ortamlarda biz bu çocuklara geçici eğitimler verip entegre edebilmeye çalıştık. Bu çocuklarımızı sınıflarımıza entegre etmeye başladık sonra. İstanbul’da en büyük sıkıntı çiftli eğitim ve sınıflardaki yoğunluğa rağmen öncelikle bu çocuklarımızı entegre ettik. Burada tam olarak Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi gibi bir proje ortaya çıktı ve bu bizi inanılmaz rahatlatacak bir proje oldu. İl müdürüm de ifade etti, arkadaşlar İstanbul’daki eğitim öğretim problemini halledebilirsek Türkiye’deki problemin çoğunu halledebiliriz. İstanbul her şeyi yapmaya hazır durumdadır” diyerek sözlerini noktaladı.
Kürsüye gelen AB Türkiye Delegasyonu Mülteciler İçin Mali Yardım Programı – Program Yöneticisi İlhan GÜLTEKİN konuşmasına Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler için yaptığı yatırım projelerinden bahsederek başladı. Gültekin “Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı, FRIT diyoruz kısaca. Bu koruma kapsamında toplamda 6 milyar Euro yardım yapılmakta. Bu yardım neden kararlaştırıldı, neden yapılıyor önce ondan bahsetmek istiyorum. 3 milyon kişinin üzerinde sığınmacı var. Tabi bu sığınmacıların Türkiye’ye gelmesiyle birlikte yerelde baskılar oluştu. Eğitim alanında, okullarda çocukları okullara yerleştirmek için ihtiyaçlar doğdu ve bu ihtiyaçlardan dolayı evlerinden uzaklaşıp farklı ülkelere gitmiş Suriyeli vatandaşlar var. 2011 senesinden beri , bu çabalarına yardım etmek için böyle bir destek Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan ortak anlaşmayla kararlaştırıldı” dedi.
Etkinlik İletişim sunumu, soru-cevap bölümü ve hatıra fotoğrafının ardından sonlandı.