Avrupa Birliği Mali desteği Dünya Bankası aracılığıyla İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığımız tarafından uygulanmakta olan Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri kapsamında Türkiye çapında yapılmakta olan yerel bilgilendirme toplantılarının 7.si 4 Nisan 2018 Cuma günü Mersin’de düzenlendi.
Eğitim Altyapısını Güçlendirme Projesi için uygulama illerinde bilgilendirme toplantıları düzenleyen İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığımızın son etkinlik adresi Mersin oldu. Yerel düzeyde ilgili tüm kurum temsilcilerinin doğru bilgilendirmesi ve il düzeyindeki koordinasyonuna katkı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıya; Milli Eğitim Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ, Mersin İl Valisi Ali İhsan SU, Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Adem KOCA, Dünya Bankası Türkiye Ofisi Sürdürülebilir Kalkınma Program Lideri Tamara SULUKHIA, çok sayıda yerel idareci, uzman ve yönetici katıldı.
“Mazluma sahip çıkma anlamında ilk adımı ülkemiz attı.”
Kürsüdeki yerini alan Milli Eğitim Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ “mazluma sahip çıkma anlamında ilk adımı ülkemiz attı.” diyerek sözlerine başladı ve “Bu anlamdaki çalışmalar ülkemiz ve dünya adına önemli adımlar. Bildiğiniz gibi Suriyeli göçü sonrasında eğitim hizmetlerine olan talep arttı. Bizler projelerimizle krizin eğitim boyutunda gerekli önlemleri almak için çalışmaktayız” dedi.
Ülkemizde bulunan 3.4 milyon Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin 1 milyon 100 bininin eğitim çağında olduğunu söyleyen ORUÇ, “çocukların eğitime entegresi ve eğitim altyapısının güçlendirilmesi için büyük çaba sarf ediyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.
Fatih Mehmet ORUÇ ayrıca bu talebi karşılayabilmek ve ülkemizde ayrım gözetmeksizin her çocuğa eğitim gibi temel bir hakkı tanıyabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı olarak ivedilikle yeni yatırım projeleri geliştirmiş olduklarını belirtti.
ORUÇ sözlerine, “Projenin hedef kitlesi içinde yer alan Geçici Koruma Altındaki Suriyeli çocukların eğitime dahiliyeti insan haklarının yanında; eğitim açığına bağlı sosyal riskin azaltılması ve sosyal uyum perspektifinden de ele alınmalıdır” diyerek devam etti.
Projede Mersin’de inşa edilecek okulların 9 tanesinin betonarme, 4 tanesinin ise prefabrik eğitim yapıları olduğunu söyleyen Yapı İşleri Daire Başkanı, proje kapsamında inşa edilecek 13 okul için toplam yatırım bütçesinin yaklaşık 113 milyon lira olduğunu açıkladı.
Mersin Valisi Ali İhsan SU yaptığı konuşmada, insanlığın gereği olarak Suriyeli kardeşlerimize kucağımızı açtık. Her anlamda rahat etmeleri için imkanlar sağlamaya gayret ettik ve bundan sonrada devam edeceğiz. Bu çerçevede Suriyelilerin hayatlarını devam ettirmeleri açısından eğitim de çok önemli bir yer almaktadır. İlimizdeki Suriyeli çocukları örgün eğitimin içine kattık. Daha iyi eğitim almaları ve sosyalleşmeleri için böyle bir hamle yaptık. Bundan dolayı yeni dersliklere ihtiyaç doğdu. Bir taraftan kendi imkanlarımızla bir taraftan da Avrupa Birliği desteğiyle bunu yapmaya çalışıyoruz. Önemli olan insanlık açısından bu insanlarımızın rahat etmeleri. Bu çerçevede bu hizmetler için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Diyerek cümlelerini sonlandırdı.
“Geçici Koruma altındaki Suriyeli Çocuklarımıza Yeni Bir Gelecek Olmaya Çalışıyoruz.”
Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Adem KOCA; Mersin ilimiz genelinde bulunan 1187 okulumuzda toplam 390 bin öğrenci ve yaklaşık 27 bin eğitim çalışanıyla nitelikli bir eğitim hizmeti vermeye çalıştıklarını kaydetti.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak sadece Türk öğrencilerimize değil; 2011 yılından sonra iç savaş sonrası her biri ayrı bir acıyla ve dramla vatanlarından kopup ilimize gelen on binlerce Suriyeli çocuğumuz ile 200 bini aşkın Suriyeli yetişkine Bakanlığımızın yasal düzenlemelerine uygun olarak örgün ve yaygın alanda eğitim hizmeti vermeye, yeni bir gelecek olmaya çalıştıklarını ifade etti.
Bu okul binalarının bitmesiyle birlikte Suriyeli öğrencilerin okullarımıza yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkan ek derslik ihtiyacımız önemli oranda azalmış olacaktır diyen KOCA konuşmasını “Bu anlamda Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi yetkilileri başta olmak üzere işbirliği yaptığımız ve bizlere destek olan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.“ sözleriyle sonlandırdı.
Dünya Bankası Türkiye Ofisi Sürdürülebilir Kalkınma Programı Lideri Tamara SULUKHIA, yaptığı sunumda, Millî Eğitim Bakanlığının projede lider konumda olduğunu belirterek, Dünya Bankasının da çalışmayı desteklediğini aktardı.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 475 milyon avronun 150 milyonunun Dünya Bankası aracılığıyla proje kapsamında kullanılacağını vurgulayan SULUKHIA, “Bu proje Suriyeli çocukların örgün öğretime katılması adına yapılmış bir adımdır. Projeye destek veren birçok paydaş bulunuyor. Dünya Bankası olarak 12 ilde projeye 56 betonarme eğitim tesisi yaparak katkı veriyoruz.” dedi.
Bilgilendirme toplantısı kürsü konuşmalarının ardından proje iletişim uzmanı tarafından yapılan sunumlar ile devam etti. Protokolden ve izleyicilerden gelen soruların cevaplanması ve sonrasında çekilen hatıra fotoğrafıyla etkinlik sonlandırıldı.