Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 2019 da yayınladığı Küresel Eğilimler Raporunda dünya üzerinde 70.8 milyon mülteci bulunduğu belirtildi. Türkiye, bulunduğu coğrafyanın da etkisiyle, 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaparak son yıllarda dünya üzerinde en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler arasına girdi. 20 Haziran Mülteci Günü, mültecilerin insan onuru ve insan haklarına yakışır bir yaşam kurmalarının temel hak ve özgürlükleri olduğunu; ayrıştırıcı, ötekileştirici ve hedef gösteren söylemlerden uzak durulması gerektiğini insanlara hatırlatan önemli bir gündür.
İlk kez 2001 yılında kutlanan 20 Haziran Mülteciler Günü, dünya üzerinde yaşayan mülteci konumundaki her insanın evrensel hak ve özgürlüklerini aynı zamanda uğradıkları hedef gösterilmeler, ötekileştirmeler ve insani haklara ulaşamama gibi sıkıntılarını hatırlatmak için kutlanan bir gündür.
2011 yılında Suriye iç savaşının patlak vermesiyle Suriye topraklarında güvenli bölge bulamayacak duruma gelen Suriyeliler, Türkiye’ye doğru kitlesel bir göç hareketine başladı. Türkiye Cumhuriyeti izlediği açık kapı politikasıyla uluslararası mülteci hukukunun temel bir gereğini yerine getirerek Suriyeli mültecileri ülkeye aldı.
Bugün Türkiye’de 3.7 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonun üzerinde mülteci ve geçici koruma altında yaşayan insan bulunmakta. Yerlerinden edilmiş insanların sadece ülkeye alınmasının yanı sıra barınma, sağlık ve eğitim gibi birincil öncelikli temel haklarının da yerine getirilmesi sağlanmaya çalışıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi yaptığı projeler, bunun yanında Avrupa Birliği ile yapılan iş birlikleri ve diğer paydaş kurumlarla yürütülen birçok projeler ile krize acil müdahaleler yapılarak insanların hayatlarına dokunmak ve kayıp nesiller oluşmasının önüne geçme için yoğun çabalar harcandı.
Türkiye’deki mülteci sayısı, Ortadoğu’daki savaş bölgelerine yakın olması sebebiyle, yakın geçmişte hızlı bir şekilde arttı. Bu hızlı artışa karşı birçok eylem planı hazırlandı. Bunlardan bir tanesi de, Avrupa Birliği mali desteği KFW ve WB aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I-II&III ve Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri ile Türkiye’de yaşayan 1.1 milyon eğitim çağındaki çocukların eğitime erişebilmesi için Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı 19 ilde 401 adet okul inşa edilmesi planlandı. Krize acil müdahale amacıyla kamp alanlarının içi de dahil olmak üzere 60 adet prefabrik( çelik konstrüksiyon) okul yapımına hemen başlandı.
Şu anda yürütülen projelerimizde yapılacak olan 401 okul ile 19 ilde, 6404 adet derslik ve 192.460 öğrencilik ek kapasite oluşturuyoruz. Bu kapasite artırımı sayesinde birçok mülteci çocuğun eğitimine devam etmesini sağlayarak oluşabilecek kayıp nesillerin önüne geçmek ve her çocuğun eğitime eşit olarak erişebilme hakkının korunmasını sağlamak amaçlanıyor. Çünkü eğitim ayrım gözetmeksizin her çocuğun temel hakkıdır.
BM raporlarına göre; dünyada son 70 yılın en büyük oranlarına ulaşan mülteci sayısı önümüzdeki dönemlerde de artmaya devam edecek. 20 Haziran Mülteciler Gününde tüm mülteci konumundaki insanların yaşama, sağlık ve eğitim gibi temel hak ve özgürlüklerinin göz ardı edilmediği adil ve eşitlikçi bir dünya için belki de çağımızın en büyük sınavını vereceğiz.
20 Haziran Mülteciler Günü Kutlu Olsun.